(@.@) ($.$) (^.^) (>.<)

Wednesday, June 22, 2011

JURURAWAT ITU ORANG GAJI???? SPA8 HANYA UNTUK LOSER????

ASSALAMUALAIKUM

Amacam tajuk tu...
Tadi Ar pergi melawat ke eputra
Tiba Ar terbaca satu entry tentang permohonan kemasukan ke PPUM
so Ar baca komen yang diberi oleh pelawat...
But, komen yang diberi agak........
Baca dan nilai!!!
beberapa screenshot yang Ar ambil daripada komen yang diberi oleh pengunjung disitu

FOR JURURAWAT


OK that girls tengah penin memikir lalu ada orang menjawab

OK Nurse just orang yang x de intelektualan=='
lame... kalau ye kenapa kami kena belajar dan ambil pereksa untuk dapat 
dip dalam jururawat slma 3 tahun?? 



(Jangan jadi nurse sebab untuk akademik rendah dan x dapat UNIVERSITI)
=Ramai kawan Ar yang jadi nurse, tapi dapat UNIVERSITI larhh..
SHE got 8A,5A,4A But she prefer NURSE :)
Nampak sangat kata2 yang tidak logik

 atleast kerjaya kami lebih terjamin bila habis je belajar..
dan kami berjaya di dunia dan ingat di AKHIRAT juga

 Yang ni paling tak leh bla.. Ar bace macam nak gelak guling2 je...
HEllo ramai larh kawan Ar keluar dari matrik sebab dapat dip. jururawat..
walhal Ar pon dapat matrik tapi Ar tolak. sebab Ar fikir masa depan bukan pandangan dan kemegahan.
katak bawah tempurung ka???


LUCKY, SEBAB ADA ORANG YANG MEMAHAMI DAN BERFIKIRAN POST :)



 


 FOR SPA8 YANG LOSER KOT??

Ye ek gttu..
Ar ade kakak kawan Ar yang dapat 8A but die pilih SPA8 dari U
Ramai kawan Ar yang kuar dari MATRIK untuk masuk SPA8.
Kalau SPA8 ni noob kenapa ramai budak2 yang dapat result gempak mohon SPA8 ni??


Hina sangat ke SPA8 ni??
Mentang2 bende alah ni bukan U senang je nak hina..
Nampak sangat ketinggalan zaman.
Bangga jd graduan UPSI tapi cara macam bukan graduan upsi.

Honestly..
Ar rasa sedih sangat dengan pemikiran orang sekeliling kita ni.. Ada yang kata jururawat ni gedik larh.
bodoh larh.. tepung goma larh.. siap menghina lagi..
Ar tak cakap kosong.. korang just search kat google.
macam2 orang kata tentang kerjaya jururawat ni..

Tapi tak pernah fikir ke bahawa jururawat ni banyak benifit nye..
JURURAWAT X BODOH larhhh

walaupun Ar xdpat spa8 tpi Ar sedih dengan pandangan orang lain terhadap spa8.
Infact ramai yang kata spa8 lebih bagus dari U..
Dan ramai yang apply spa8 lepas dapat result SPM

memalukan larh pemikiran gini.. betapa ceteknya

Ar tau tak ramai yang berfikiran seperti mereka2 diatas..

JANGAN HINA JURURAWAT DAN SPA8!!!!!!!!!


INGAT KARMA AKAN DATANG KEPADA KORANG..
SO BERFIKIR SEBELUM MENULIS DAN BERKATA KATA


satu hari nanti anda sakit sapa yang akan menjaga anda kat hospital nanti???

62 comments:

  1. agak2 ar.. kakak gua... dpat medical lab at uitm puncak alam.. tp tolak coz amek nursing.. nursing pown leyh smbung blaja meyh.....otak ta kembang kot..... leyh jd sister....n mcm2 agi... lau smbung blaja.. mcm2 leyh jd.. so... spe yg ckp nursing is bad... konpem gila...

    ReplyDelete
  2. @cyra
    depa ni katak bawah tempurung kot... pemikiran sempit tol.. saba je aq baca auw

    ReplyDelete
  3. =_= aku rasa kesian kat "orang yang malu ex mrsm apply nursing tu"


    orang mcm ni la yang buatkan ada jurang pelajar uni dengan pelajar kolej hakikatnya sama je nanti keluar kena fight for job juga, in fact, change for student kolej maybe better




    =) my opinion, pilih job yang ada enjoy to do, so pilih course yang anda enjoy utk blaja

    ReplyDelete
  4. spe la yang berpikiran sempit cgt 2....xsmestinyer amik nursing di anggap ORANG GAJI....pekerjaan 2 satu kerja yang mulia la...xsmestinyer SPA8 untuk spe yang xde tempat kat uni...even along sndri bdak uni tp quit sb dapat SPA8...n 1 thing along proud cgt dapat jd NURSE......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. kawan sy masok matrik... poiter tinngi wooo.... sekali amik m.a jer.. kat SPA8 jugak.... n bagus wat.. spa8 mengelakkan penggangur2 kat luar cane.. even yg dah graduate majority..kawan mak ak.. degree account.. jd pembantu tadbir gak....

    ReplyDelete
  6. cian kat jururawat..jangalah dihina sedemikian rupa..ingat satu benda jer, kalo semua orang nk keje pangkat besar, sapa plak nk kerja kuli? ada yang bernasib baik, ada yang tidak..so.. sama2 lah berkhidmat untuk negara..

    ReplyDelete
  7. jgn hina profession kejururawatan..kerja merawat kerja yg sgt mulia..dihargai oleh ramai..sy pn bekas stdnt u..tp sy kuar msuk nursing..kerana apa??masa depan lbh terjamin..msuk u pn ramai jgk yg mganggur..kami xksah daggap orang gaji sekalipn..asalkan kami melakukan kerja dgn ikhlas..besar sgt kah kerja orang tersebut shgga mghina kerja kami??bygkan kalu ibu bapa anda admit ward??spe yg jga..nk ke anda bsuh kancing berak parents anda..sy tgaskan sekali lg,JGN HINA PROFESION KEJURURAWATAN..manusia2 tersebut mmg berfikiran sempit..nurse pn blh smbung stdy wat??gaji beribu2..bdak mrsm malu nk msuk nk msuk nursing..kawn sy ramai dr matrik kot..salah pemikiran la wei..terima kasih to alyn krna buat entry ni..mmg orang2 tersebut xleh blaa

    June 22, 2011 9:58 PM

    ReplyDelete
  8. salam..sy hanya bg pandagan sahaje..
    kenapa nak cakap mcm tu pula,bg sy kite keje knerla ikhlas dan redha terhadap ape yg kite lakukan,,jgn ckp klu masuk "U" bleh jamin mase depan??? kite xtahu lg nasib mcm ner lg..saya bangga akan jadi nurse xlamer lg..sebab dunia nie karma..apa yg kita lakukan perkara baik dan ikhlas.insyaallah ALLAH akan membalasnyer..kepada yg berbangga sangat2 tu tolonglah fikir kedepan..tengok kalau awak2 tu dapat jadi pekerja yg lebih baik///salam.

    ReplyDelete
  9. @aRe-L0ng betul tu along.. Ar pon bhenti U tuk jadi nurse.. biase lah manusia bak kata zahiril adzim kat blog die
    Biasalah. Telan dan senyum sahajalah.
    Yang penting, selain daripada mencari rezeki, aku bekerja untuk memuaskan hati kawan - kawan yang kita suka

    ReplyDelete
  10. @ak3m betul betul betul.. zaman sekarang bukn macam zaman dahulu senang nak cari keja... ambil je peluang yg dah tersedia depan mata jangan disia siakan

    ReplyDelete
  11. @Cendana Kasih betul tu.. masing2 ada pendapat sendiri tapi jangan larh sampai menghina sebegitu sekali kn cendana.. kadang2 orang yg keje kuli lebih bahagia berbanding pangkat besar

    ReplyDelete
  12. @cik zia ayang betul tu kak.. two thumbs tok akak...
    sama2 kak.. satu hari nanti mereka akan sedar juga.. wpun lambt sekali pon

    ReplyDelete
  13. @Anonymous pandagan anda sangat dihargai..
    ame ngan Ar...mereka suka berkata sebab mereka tidak memahami tapi hanya mendegar dan melihat dari mata pertama bukan mata kedua..

    ReplyDelete
  14. ad lg rpenyer org yg b'fkiran sempit mcm ni erkkk...klau spa8 ni for loser,yg dh graduate u tu menganggur b'thun2 tu kte pggil ape erk??the winner??winner ngn kje yg xdpt,pstu dduk rmh,htang ptptn kliling pggang,ps2 tmbh beban parents kt umh,pstu bile parents skit,anta kt hospital,spe yg jge??nurse gak yg jge,profession yg d'anggap hine ni..even sy pon dpt u,tp plih nursing,sbb ad mse dpn..skrg2nyer course yg hine ni ble dh hbis blaja,bleh tggung fmily ngn gji yg ad...yg graduate from u tu,kje xde ps2 smpai ke tua parents yg tggung mkn mnum...hdup menyushkan org je...bleh bla la!!

    ReplyDelete
  15. org yg ck cmtu pemikiran die sgt cetek.die x pk ke sume org kt dunia ni xde yg perfect.plus,kalo ade family member yg sakit or even tuan punye diri yg hina nurse tu sakit dh nak mati,nurse lah yg jg ko tau x? dorg la yg bersekang mata x tdo utk make sure nyawa ko tu jln lg. pkir la weyh.kalo ko jd cikgu pn,ko bkn tau cmne nk ubatkn org,n nama2 ubat.sume org ade kepakaran dlm bidang masing. aq ni chemical engineer. tp kalo org soh betulkn lampu or anything electirical items yg rosak aq pn xtau eventhough aq ni engineer. sbb tu bkn dlm bidang aq. kalo ckp tu pk la weyh. kalo sume org dlm dunia ni pandai n brilliant gle,sape nk buat kje yg bkn dlm bidang profesional. 1 lg, jgn ckp kje nurse tu mcm maid. aq yg ade maid pn x pnh nk hina maid aq.sbb tanpa maid,sape nk uruskn kje2 harian yg aq x sempat nk buat? sptutnye kte berterima kasih n bersyukur.bkn saling menghina dan menjatuhkan martabat bangsa sendiri.

    ReplyDelete
  16. salam.boleh tumpang post komen kat sini?

    aku bekas pelajar MRSM, keluar dengan result yang tak menggalakkan sangat.lepas SPM aku apply macam2 termasuk nursing sendiri.tapi aku tak minat nursing.bg aku, nursing memerlukan keSABARan yang tinggi.orang yang SABAR tu MULIA.aku kurang sabar orangnya.jadi aku rasa TAK LAYAK mengambil nursing.sekarang aku berada dalam tahun akhir diploma microbiology di UiTM.dan aku suka dengan apa yang aku belajar nie.

    pada pendapat aku, nak wat pape pun atas rela sendiri la.nak komen tak payah sampai kutuk2.doktor takkan boleh wat keje sendiri kalaw tak ade nurse yang tolong.makcik aku pun seorang nurse.gajinya beribu-riban jugak.kenape?sebab dye bersungguh2.

    akhir kata, keja ape2 pun sama je.yang penting bersungguh sungguh dan ikhlas.takde dua2 tu tak guna la ko belaja oversea amek dokter, even ko bekas pelajar mrsm macam aku.sekian.

    ReplyDelete
  17. agk geram jgak sebab sy slh se0rg bakal jd staff nurse..!!!

    ReplyDelete
  18. aQ nk geram jgk..wekkkk~~menyampahnye aQ

    ReplyDelete
  19. xsngke msih ada org yg msih bpikiran cmtu..dunia mkin mju,tpi otak msih xreti nk update..ntah pape la..skit sey hti aq ble bce smua ni..mgarut la bdak2 otak smpit ni..skng aq blajar dip in nursing..sblm aq smbung blajr,aq ada dpt 2 tawaran..first kejuteraan awm kt UTHM..second lak aq dpt aviation kt unikl pas aq gi intrview.tpi last skali aq mhon nursing sbb aq rse kjaye ni mluas..dan ni krja yg sngt mulia..yes i know that nurse ni la yg akn cuci njis la n pape lgi la yg ktor2 tu..tpi ko ingt tu je keje ktorg..pale hotak ko la..ayh aq dekan u unvrsti..dlu dy ajr org kjuteraan awm yg aq pun dpt course tu,tpi dy xksi pun aq ambik course tu..ko taw x ayh aq ckp pe..along,kte skng ni klu bleh keje untuk ksngn kte kat akhirt nnt..ayh xnk la ko jdi cam ayh..mmg kt dunia ko akn sng..tpi kt akhrt nnt yg slmenye tu cmne??nurse ni bgus long..org yg btul2 sbr je leh jdi nurse ni..org yg ikhlas..bkn ksngn dunia yg kte kejar..bia kte jdi kuli pun..xksah la tu..tpi kt akhrt nnt,ko bkn kuli lgi..korg nmpak x skng??ayh aq yg dah ada PHD tu pun bleh ckp nurse bgus..sdngkn kwn dy yg pngkt bsar2 pun glakkn aq..ckp nurse ni bgus..yg korg ni bru stahun jgung nk ckp mcm2 psal nurse..keje pun blum tntu ada.org yg ckp tu test la blajr sbuln psal nurse ni..tngk pas2 ko leh x ckp lgi yg kos ni untuk org loser..test la..

    ReplyDelete
  20. aku seorang male nurse...ramainye ngutuk kerjaya aku nie mungkin kerjaya yang libatkan rasuah,arak n permainan politik tu korang banggakan..x kesah lah biarlah kerjaya nie korang keji tapi tuhan x pernah keji ok...biarlah ia indah di mata tuhan.n btw kalo korang yg banyak ngutuk kerjaya nie nak mati n datang hospital tok cuba mintak tolong kami akan tolong ngan sedaya upaya walaupon molot yg mnegutuk kitaorang tu cam gampang sebab kami tau itu tanggungjawab kami..btw lagi satu kami pon belajar apa yang doktor,medical lab,x ray,fisioteraphy n paramedik disamping subjek nursing kami bukan belajar pasal cuci tahi jek k.so kalo korang rasa subjek kami nie senang korang memang bangang arrr x penah study course ni tapi sebok nk kata subjek nie senang tok loseer lah...hahahah kitaorang nie tonggeng terbalik nk study subjek yg korang kata "senang" nie.spm aku pon lagi better dari student coz lain ok tapi aku pilih kerjaya nie mencabar x macam kerjaya cikgu,office n kerjaya bosan yg lain...kat luar tu ramai ngaku diaorang jantan gagah tapi kecut nampak darah..kalo doktor tu korang banggakan sangat nanti kalo sakit pergilah suruh doktor yang rawat silap gaya air liur ko meleleh pon doktor geli nk lapkan.btw selama aku practice nursing banyak doktor yang ag bodoh dari nurse hebat dengan uniform sajer,,jururrawat marilah terus berbakti walau x dihargai~~~~

    ReplyDelete
  21. Wei hanjing,ko jgn nk sdap mlut mngata profession org mcm ni,ko sdar la dri skit,ko manusia jgk brgantung kat org jgk,ko kuli org jgk..sume org brmula dr bwah...ko klo ckap ko bgos sgt ko xkn fkir mcm ni la,ko xkn ckp mcm ni la..baruah btol la org mcm ko ni..ko spatotnya dh xwujud kt dnia ni....ak bnci ar org mcm ko ni..siyez ak ckp..sume org xkn stuju cara ko brckp tntg profession nursing ni..ok ap nursing,dah cara die bkerja mcm 2,knp ko nk prtikaikan lagi...eh mcm bdoh la commnt mcm ni...sendiri mau igt la..

    ReplyDelete
  22. @fatin khalilah
    manusia yang x memahami memang akan berkata begitu. saya sokong kata2 anda

    ReplyDelete
  23. @Anonymous betul tu.. bukan saling menghina dan menjatuhkan martabat bangsa sendiri..

    ReplyDelete
  24. @biha
    point yang sangat2 penting dari anda yang saya sokong... bersungguh2 dan ikhlas...
    mulut manusia ada pelbagai.. selagi mereka tak merasa mereka akan tetap mengata.. :)

    ReplyDelete
  25. @Amanina Nasuha ----> bukan anda sahaja saya juga pon geram!! memang tak patut!!

    ReplyDelete
  26. @Anonymous saya sokong.. masa Ar nak berhenti U tok sambung belajar jadi nurse, bile pensyarah n ketua fakulti tanye nak masok ape lepas berhenti U ni Ar kata nurse.. diaorang senyum . dan kata (bagus larh.. mulia kerja tu.. saya sokong awak)
    kita bukan perlu pikir duniawi sahaja tetapi akhirat :)

    ReplyDelete
  27. @Anonymous yeah!! JURURAWAT MARILAH TERUS BERBAKTI WALAUPUN X DIHARGAI!!!
    kata2 yang sangat saya suka:)
    dunia sekarang dah terbalik... bende (-) yang diaorang suka dan banggakan. perkara (+) lak diorang pandang sipi je..
    xpe asalkan tuhan tahu niat kita yang sebenarnya :)

    ReplyDelete
  28. @Anonymous wpun sya sokong kata2 anda tapi.. tolong jaga kata2 tu.. jangan guna kata2 kesat untuk melontarkan pendapat..:)

    ReplyDelete
  29. as'kom..npe la nk dgki sgt dgn kerjaya org lain,diorg yg amik nurse 2..xmintak 1 sen pon dr korg??npe nk sbuk??kalo kitorg ni btol2 se teruk 2...npe korg g jgk ke hspital??kalo korg sakit,mana korg g??ak nk tnya jgk la??spnjg hidup korg,,korg xpnh jejak kn kaki ke hspital ke??xpnh mkn ubt??xpnh msuk hspital??ko xbrade kt tmpt kitorg sbgai student nurse..so ko xtau mcm mna rase nya....jgn suka ati ko je nk ckp bkn2 kt kitorg...sdar la skit,,even ko kata kitorg ni truk mcm mna pon ko cube duk kt tmpt ni..baru ko tau...1 more thing..selama kitorg amik diploma in nursing ni..mcm2 kitorg blaja tau??bkn mcm mana nk basuh berak,kemas katil,bg ubt,suap org mkn n mcm2 lg..kitorg jgk di ajar bgaimana nk HORMAT org lain...erkh..walaupon ktaorg amik nursing,kitaorg tau jgk la..ubt apa yg sesuai utk pesakit 2 and knape dia jd mcm 2 n so on..kalo ko??ko tau ke??apa yg ko tau..mkn pnadol bila sakit kpala...mkn ubt batok bila batuk....mkn ubt demam bila demam...care rwatan yg bgus??n b'kesan...ko tau??x kn??so..jgn memperlekeh kn nurses k???lg pon bidang yg ko amik 2..ko jd kuli gk kn??ke ko kuar ko trus jd presiden...ak nk ko pk la...ko jgn ingt kerjaya ko dh ckup bgus la...ko hina kitorg..xpe..hina la...kalo ko dh nk mampos skali pon..kitorg still tolong ko..coz,,this is our job..so...plezz la weyh...sedar la skit..jgn suka2 nk hina org ikut sedap ko je...wlaupon ko xhrgai kitorg..kitorg tau..kje ni mulia sgt..by the way..thanks a lot...sbb ckp mcm 2...

    ReplyDelete
  30. bt0l 2 Anonymous...di0rg yg pikir nurse nie 0r sp8 nie tr0k,mmg gol0ngan 0rg yg "katak d0k bawah tempurung".x pikir pnjg...die igt ape???senang ke nak jd nurse nie????0rg yg x reti nak pikir je pikir k0l0t cam 2..die x tau sape yg akan jage die kalau tibe la 1 ari t die jatuh sakit.bukan d0a tp setiap manusia kat dalam dunie nie akan dapt penyakit,right???x kisah la pnyakit berat ke ringan..yg jage sape??nurse jgk kan???pikir la wahai 0rg2 yg kutuk manusioa yg jd nurse nie..lg 1,igt xde ke bdk yg dah abez U,matrik,u kat 0versea jd nurse?mmg x nmpk dunie la die 2...dah ramai giler bdk2 dr situ msk..ermmm..x tau la nape la ade 0rg dengki sgt ngan nurse nie.bkn nye susahkan id0p die p0n..lg membantu ade r.mmg dasar 0rang AKAL PENDEK r...s0rry 2 say r kan t0 KATE 'pelajar matrik & cinta' 2..kate2 di0rg mmg x mas0k akal,x prfesi0nal,n x intelek..by the way..thankz 4 k0men2 di0rg yg sgt2 MENGGEMBIRAKAN 2....

    ReplyDelete
  31. ayoyo....ape ke cetek pemikiran setahu ak org keje jururawat nie la DUNIA DAPAT AKHIRAT pun dapat...yg penting halal..

    ReplyDelete
  32. salam..kepada yg kata nursing tu xde masa depan tolong celik mata sikit,,nampak sgt x up to date dgn dunia perubatan..skrg ni nursing pon da ade phd k,,n ppum is the one yg kuarkan phd..bukan atas nama kolej kejurururawatan tp atas nama UNIVERSITI MALAYA..n diiktiraf di luar negara,,kepada yg bangga sgt dgn title 'ex mrsm student' dan pandang rndah,,think twice n pls surf internet,,jangan tau guna internet untuk condem others people profession..at least nursing bukan hanya berbakti pada org lain tp kalau family member sakit atau parents kita sakit,xdela terkial kial nak tukar pampers atau tahan nafas sbb x tahan bau busuk,,or lebih dahsyat lg termuntah,,jgn pk ia kerja yg senang n x semua org blh buat semua tu..renung2kan

    ReplyDelete
  33. marahnye sye ble bce pmikiran org2 BODOH ni sume...y bangge sngat ex-mrsm tu pon mcm haram je...sye ni ex-sbp student, n sye amek dip in nursing n sye bangge dngn ape y sye amek!!!

    ReplyDelete
  34. snang cakap, kesian dkat ex-mrsm yg merendahkan profesion org tu... sangat-sangat kesian... nak kata nurse nie otak x berkembang, sila ingat, bukan senang nak belajar jadi nurse... korang bukan belajar teori atas dasar kepandaian semata-mata malah critical thinking... dan yang lebih dari tu kene belajar mana nak face orang yang dalam mcm-mcm situasi dan kerenah... fikir sikit... nak tanya lagi, kalau sakit boleh x doktor rawat pesakitnya sorang2... fikir la sendiri... ak male nurse yg dapat pilihan nak ke jepun untuk kejuteraan.... tp ak still dengan kerjaya pilihan ak... seperti @ZainurulFarah cakap, dunia pn dapat, akhirat pn dapat... :D

    ReplyDelete
  35. pahape je lah korang yang hina jururawat ni. kalau xde dorang ni, korang terkapai2 kat klinik, hospital sane tu haa. kalau xde dorang ni, doktor pon menggelabah nak buat keje. keje dorang ni mulia wehh. maybe korang pikir macam kuli lah kan. x kesah la kuli ke tak ke. as long as anda anda yang ade minat nak jadi nurse ni, go on je lah okay. kerja ni korang dapat manfaat dunia akhirat. orang nak cakap belakang, tu mereka punye pasal. interesting okay kerja ni. boleh masuk ward jumpe macam2 pesakit. kite akan terdedah kepada macam2 orang. jumpe macam2 jenis manusia. keluar masuk operation room. interesting. don't worry. krang2 yang mengutuk ni, satu ayat je yang sesuai untuk korang. 'don't judge a book by its cover' okay.

    ReplyDelete
  36. haha. lastly dik. jgn dgr ckp org sgt. pgang pada kata hati adk ye. btw kan. psl budak upsi last skali tu. ajak one on one tu. kerek btol dia. rasanya upsi graduate jadi ckgu kan? nnt kte ramai ramai jgn bg dia ajar anak kita. mcm tu ke nk jadi ckgu? HAHAHA. lawak la dia tu dik. jgn dilayan

    ReplyDelete
  37. ee, korang yang mengutuk ni x updated eh? nurse susah kott. spa8 tu untung lah sape yang masuk/ kerajaan tanggung. teros dapat keje. blajar die plak lagi better dari uni lain. die lebih kepada praktikal sebab tu semue kolej die dekat hospital. celik mate sikit la. kalau x suke then let it be, x yah nak kutok. dosa. astaghfirullah, semoga Allah buka pintu hati korang.

    ReplyDelete
  38. eyh! sappew dak katak bwh tmpurung tuh??? mai aku skola kn die cukop2! besok klu da tjtoh mto ttongeng masok parit, ktorang ni jugk la y dcarik2 nye! ey! blum tntu msuk matrix tuh da nmpk ms dpn ke blom... ~,~

    ReplyDelete
  39. pemikiran zaman sekarang mmg kolot....lebih kolot dr zaman dinasor.... HINA SGT KE NURSE NI??? sape kate nurse bodo??? aq pn salah seorg plajar cemerlang kt skolah dlu... tapi aq ambik nursing... mber2 aq yg skrg ambik nursing pn kebanyakan nye dr pelajar cemerlang... korng yg x blaja bleh la ckp.... tp ktorg yg blaja ni x rase pn mcm blaja bnde bodo... sume subjek berat tau.... bkn main2 punye.... nk main dgn nyawa org, ingt bleh main pejam mata ke?? kpda org yg kutuk krjaya nursing ni, aq cadang kn korg jgn jejak kaki korg kt hospital or mane klinik... rawat la sakit korg sndri... jgn harap kn bntuan nurse...korang cuci la berak korg sndri.... mase 2 korang baru tau, betapa berguna nye nurse kt dlm dunia ni....

    ReplyDelete
  40. ehem2.... heee.... actually pas bace bnde2 yg diorg komen uw aku rase saket ati pun ade sebab aku ni salah sorg student dip in nursing kat uitm... dh masok sem 3 pun.... org yg bpikiran sempit yg ckp mcm2 psl nursing ni mmg mcm katak yg ttimbus dlm tanah.... otak diorg uw xbkmbang sbenarnye.... mmg truly aku kate nursing ni mmg susah sbb kitorg blaja utk slamatkn nyawa org... kitorg blaja lbeyh kurang je mcm budak medic.... sume jenis penyakit kitorg kne tau.... n paling penting prosedur utk diaplikasikn dlm wad depends on situation yg sesuai.... ingatla wahai org2 yg mngutuk nurse ni.... kalo xde nurse kat dunia ni.... akan merana ler idop pesakit kat hospital uw sbb xde pnjagaan yg bek utk mereka.... n jgn plekehkn keje nursing ni sbb idop korunk sejak lahir smpai la dh nk mati pun msti ade jgk nurse yg tlibat......

    ReplyDelete
  41. ehem2.... heee.... actually pas bace bnde2 yg diorg komen uw aku rase saket ati pun ade sebab aku ni salah sorg student dip in nursing kat uitm... dh masok sem 3 pun.... org yg bpikiran sempit yg ckp mcm2 psl nursing ni mmg mcm katak yg ttimbus dlm tanah.... otak diorg uw xbkmbang sbenarnye.... mmg truly aku kate nursing ni mmg susah sbb kitorg blaja utk slamatkn nyawa org... kitorg blaja lbeyh kurang je mcm budak medic.... sume jenis penyakit kitorg kne tau.... n paling penting prosedur utk diaplikasikn dlm wad depends on situation yg sesuai.... ingatla wahai org2 yg mngutuk nurse ni.... kalo xde nurse kat dunia ni.... akan merana ler idop pesakit kat hospital uw sbb xde pnjagaan yg bek utk mereka.... n jgn plekehkn keje nursing ni sbb idop korunk sejak lahir smpai la dh nk mati pun msti ade jgk nurse yg tlibat......

    ReplyDelete
  42. pemikiran yg sgt3 lah BODOH,DUNGU,SEMPIT,OTAK KAMPUNG, apa jenis org la cmni...ni msti org bru nak UP, bru kua drp Kampung, hahaha!!! org yg x berpendidikan...~~fikiran cetek...msuk U da brlagak...klo diorg insiden patah kaki, aku doa staff nurse xkn jaga org2 jenis cmnie..! NURSE da jd PROFESSIONAL la skg, dpt smbung DEGREE,MASTER even PHD (DR) pn boleh!!

    ReplyDelete
  43. ~x(
    dasyat3,,,manusia yg otak trttup,,,x pndai lgsung nk nilai,,x pndai nk jage aty,,,satu ary nnty,, Allah akn tnjuk klbihan nurse ni,,lw xde nurse,,,sape nk tke care dy kt hospital,,,dktor xde mase nk jage ko,,,ish3,,,sabo j lh,,,

    ReplyDelete
  44. wow.. dak2 zaman skg kena jage mulut ar.. belagak gle dak2 mrsm. aku ske ayat nie "satu ari nanti anda sakit sapa yg akan jage anda di hospital"..

    ReplyDelete
  45. memang la bodoh.....bukan nk cakap nursing terbaik sebab saya student nurse di uitm.....but semua bidang ade kelebihan nya....honestly dulu pon saya pandang sebelah mate dengan nursing...biaselah mase tuh masih belum terdedah dengan pelbagai bidang...but when we grow up, sepatotnyer tiade lagi pemikiran yg kate nursing is for loser...mrsm ke.spb ke....sekolah biase ker...pemikiran harus berubah...kesian ngan orang2 yg mcm nih...

    ReplyDelete
  46. sangat-sangat saket hati bila baca.hina sangat ke jadi nurse ni ? even aku pun x minat nursing ni, p aku nampak kelebihan dia.n aku pun student nursing kat uitm.da sem 5 da pun.ermm.budak MRSM xlayak amik nursing ?? hey, aku budak SBP PUN AMIK NURSING TAW ! LOSER ke aku ? mata kau 2 buta nmpk nurse ni cam kuli je.n fyi skrg ni da rmai dak sbp yg amk nursing.kau banggakan sangat ngan matrik kau 2.p kau lupa ke ? kalo kau apply ape-ape course n kau x dapat,then dapat benda laen bukan ke 2 pun LELONG nama nya ? kita hidup ni bukannya untuk berlagak.xpayah laa nak kutuk-kutuk.kau jangan bangga sangat, nanti kau/bini kau nak bersalin nanti nurse yang akan sambut.belum tentu lagi doC 24jam ada untuk kau ! ke kau nak ape-ape yang jadi kat anak kau nanti.nak cakap 2 agak-agak laa.kalo kau x suka jadi nurse pun xyah laa nak kutuk-kutuk.senior aku dulu pun amk dip in sci.da grad da pun.p smbg dgree in nursing gak.sbb die cakap susah nak dapat kerja.ingat laa cket.setiap course tu ad kelebihan die masing-masing.n kau tak diberi hak pun nak kutuk nurse ni.kerja nurse ni MULIA taw tak? ape laa buta sangat mata hati kau 2.mase aku practical aku jage orang saket sampai die xde.nak suh aku wat camtu dulu kat kau baru kau nak sedar semua tu ? tak guna kau blaja tinggi-tinggi kalo kau tak nampak kelebihan n kebaikan jadi nurse ni.buka laa mata kau 2 cket.cukup2 laa kau BUTA sampai hari ni je.

    ReplyDelete
  47. bodoh punya orang,ingat keje nurse ni kuli ke,kalau mak bapak kamu sakit nnti,masuk hospital pas tu berak lak,ade kamu nak basuh berak mak bapak kamu,selama aku prktikel nurse ni kan aku xpernah jumpa anak yg sanggup cuci berak ibu bapak mereka,so nurse jugak yg kene basuh....nurse ni xbodoh la,ingat graduan upsi tu bagus sgt ke?dah keje ke?pointer dapat AD ke?kalau setakat cukup makan je baik xpayah kutuk nurse la,inilah anak melayu,bila lah nk maju kalau ade permikiran begini..

    ReplyDelete
  48. stupid ass la sape yg mnata nurse ni...

    ReplyDelete
  49. stigma masyarakat. Sy pelajar Ijazah Nursing dri UiTM yg dah sempurna pun pengajian di kolej matrikulasi selama setahun. Dengan kelulusan alhamdulillah 3.0++ yg mana membolehkan sy mengambil jurusan kejuteraan atau lain2. tapi sy tahu, nursing boleh bagi sy kehidupan yg terjamin, dan cabaran nya juga bukan calang2. Tambahan lagi, tawaran bekerja di negara luar juga mampu beri pulangan lumayan. siapa cakap nursing x menjamin masa depan, dan tiada keintelektualan??? kami juga belajar fisiologi manusia, hampir menyamai ilmu yg para doktor pelajari! Oleh sebab itu, sy x PERNAH MALU ATAU BERASA HINA DENGAN PROFFESION yg sy sendiri pilih ni.

    ReplyDelete
  50. cakap kt sume2 yg kurang fikir 2 kalo nurse ni hina sgt nape ade hari jururawat @ nurses day. nurses kt malaysia ni mmg martabat tggi org ngra luar pon nk nurses malaysia. korg pnah dgr ke hari radiografi? hari engineering? xpenah kn??! so jgn nk men sesukati hati tgn korg menaip,lidah korg bckap,akal korg befikir mcm 2.kalo xska pon dgn nurse at least respect la skt hak org lain.kalo korg sakit ke meninggal ke nurse jgak yg akan tolg korang.pcya lah.sorry to say ok.thanx.

    ReplyDelete
  51. @Cendana Kasih
    kuli 2 nurse ker?? blaja tggi2 tp fikirn sempit,, try r amek nurse tgk ko leh jd nurse x,,

    ReplyDelete
  52. BODOH la org yg cm ckp 2..
    lecturer aku ramai yg dlu nya hanya staff nurse tp skang dh jd lecturer!! x kemana ape nyer?? even senior kitorg pn dh jd doctor kot..blh further stdy kt oversea 2......
    sblm ckp 2 pikir la dlu.
    katak pn dh keluar dri tempurung......maju la ckit~~

    ReplyDelete
  53. bengang jek aku ase bile bc smua ni
    agk2 la wei.
    aku kuar matrik sbb ambk dip in nursing,
    aku ase bersyukur sgt2,kje comfirm dpt doe!
    gaji staffnurse ag tggi dari medical lab!
    keje nurse ni mulia.kna fokus,kna berpengetahuan.
    law x de smua tu.rmai la patient mati kat ward tu.
    xde nurse, xidup la hospital tu.
    aku enjoy ngn kje ni.
    at least aku xde la mnyusahkan mak bapak aku utk tanggung aku ag, aku dpt pegang duit sndri.

    ReplyDelete
  54. Kelakar bace komen korang ni..korang ni saja menegakkan benang yg basah..hakikat mmg tak boleh ubah pasal jururawat ni..Bagi aku la kan kalo aku dapat result yang bagus dlm spm aku tak kan masuk bidang jururawat ni..sepupu aku yg result cam taik pon leh dapat diploma kejururawatan hukm taw..so biler aku tgk iklan nursing mmg aku rasa macam bodoh jugak la jadi nurse ni.setahu aku org ramai nak amek diploma nurse ni sbb terdesak nak kerja jer..kalau ade pon yg dr matrik ke ipta ke masuk nursing mereka tu segelintir jer yg jenis penakut dan gagal menghadapi cabaran.dulu masa kat universiti aku amek degree bidang fizik..ramai gak kawan2 aku kata ko amek fizik tak der kerja baik mintak spa..aku kata kat depa kerja ader utk org yg sabar dan sanggup menghadapi cabaran..tp bagi aku la kan..mmg kebanyakan jururawat banyak yg low IQ..aku pernah la gak berurusan dgn nurse2 ni..terutamanya makcik sister dan matron..aritu anak sedara aku ader nak mintak diploma kt ppum aku ckp kat die terukan belajar matrik lg bgs..jadi mcm aku contoh die..kenapa aku ckp camtu..sbb tiap2 ari pn aku jumper dgn jururawat ni..jururawat skrg pemalas dan tak ikhlas buat kerja diorg..FYI aku kerja sebagai pegawai sains (fizik)c41..

    ReplyDelete
  55. jururwat la kakitangan kkm yang paling ramai dan jugak paling bodoh dalam kkm..aku ingat rata2 pompuan yg mmg terdesak cari keja..aku mmg selalu pesan kat adik2 dan ank buah aku kalo kamu tak dapat carik kerja sekalipun jgn mintak jururawat ni.kerjanya kotor.selalu kena hina dengan pesakit..dan paling penting nampak bodoh dimata aku..hahaha

    ReplyDelete
  56. @say yeah
    BODOH DIPANDANGAN ANDA SAYA X KESAH ASALKAN X DIPANDANG BODOH OLEH ALLAH
    BIAR KAMI DIPANDANG HINA ASALKAN KAMI X DIPANDANG HINA OLEH ALLAH..
    KOTOR LUARAN X APA JANGAN KOTOR DALAMAN SUDA
    BIAR KAMI DIHINA OLEH PESAKIT, TAPI KAMI IKHLAS MEMBANTU PESAKIT..

    WPUN SEBELUM NI NURSE MERUPAKAN KERJAYA YANG PALING SAYA BENCI, TAPI SETELAH SAYA MASUK KEBIDANG NURSE BARU SAYA TAU APA TU KEMULIAAN NURSE..

    HANYA ORANG LUAR YANG AKAN MEMANDANG HINA SELAGI MEREKA TIDAK MEMAHAMI BAGAIMANA MENJADI SEORANG NURSE..

    JANGAN RISAU JIKA KELUARGA ANDA MASUK KE HOSPT KAMI SEDAYA UPAYA MENJAGA KELUARGA ANDA APABILA ANDA MENINGGALKAN MEREKA SEMALAMAN..
    BIAR KAMI YANG HINA URUSKAN.. :)

    ASSALAM

    ReplyDelete
  57. @siti zawiyah pegawai sains (fizik) c41..
    tp kenapa otak macam katak meyh??
    kalau na diikutkan awk la yg ta berani terima cabaran sebabnya jururawat adalah org yg tabah... macam2 dyeorng kne tempuh tiap2 ari.. kne layan org yg berfikiran sempit mcm awk.. kne layan org yg selfish mcm awk.. btw awk pk tanpa nurse org yg sakit boleh pulih ke? cuba la pk balek pengorbanan dyeorng.. pk arr

    ReplyDelete
  58. @say yeah
    so say yeah~~ awak nmpk bodoh dimata saya.. eventhough sya bukan nurse or take nursing.. tp awak still bodoh.. biarpon dyeorng hina tp dyeorng dpt pahala.. ta mcm awk pndang nurse hina.. tp yg sbnarnye awaklah yg plg hina.. kesian tgok awak.. hey adeq.. bukak la pemikiran kolot tu

    ReplyDelete
  59. gelak ketawa den baca komen2 ekau semuo ni ha..this is we call nursing association fighter..gler beb..betul ke ada budak mrsm dan sbp jadi nurse..mcm tak pecaya seh!

    ReplyDelete
  60. nurse2 semua dah giler meroyan..takut aku

    ReplyDelete
  61. dah 2017 sudah..... assalamualaikum.... saya pnh jaga atuk saya sewaktu dia sakit.... saya akui ia sgt memenatkan sbb dia byk songeh.... dan saya pnh terpikir yg mcm mana kalo org lain mcm nurse dan doktor handle pesakit mesti penat kan :)... dan start dri situ saya mula memahami tugas mereka dan kerja2 yg sewaktu dgnnya.... lgpun saya masih berumur 16 tahun waktu tu.... jd saya nk ckp fighting utk nurse2 di luar sana :)

    ReplyDelete